Sözlesme imzalamadan önce mutlaka okumalisin!

Almanya’da herhangi bir sözleşme imzalamadan önce lütfen bunu mutlaka okuyun!

SözlesmeÖncelikle dikkatli olun!

Yakında Almanya’ya mı geleceksin yoksa zaten Almanya’da mı yaşıyorsun? Cevabınız evet ise, muhtemelen her şeyi isler hale getirmek için birçok sözleşme imzalamanız gerekiyor: İnternet, telefon, sigorta, elektrik ve daha fazlası. Düzenlenecek çok şey var. Almanya’daki sözleşmeler hakkında bilmeniz gereken önemli bir kural şudur: Birçok sözleşmenin bağlayıcı bir süresi vardır ve 3 ay önce sözleşmenin feshedilmesini açıkça talep etmediğiniz sürece, sözlesmeniz bu sürenin sonunda otomatik olarak yenilenecektir.

Bir daireye taşındıniz ve evinize en yakın spor salonuna üyelik yapmak istediniz, üyelik sözleşmesi 1.1.2021 tarihinde başlayan ve 1 yıl gecerli olan bir sözlesme. Aylık / üç aylık / yıllık ödemeler yapabilirsiniz. Gelecek yıl devam etmeme karari aldiniz ancak spor salonuna üyeliğini sonlandırmak istediğinizi bildirmediyseniz ve 1.1.2022 tarihinde sözleşmeniz 1 yıl boyunca otomatik olarak tekrar yenilenecektir! Bu örnekte spor salonu yerine herhangi bir sözlesmenizi koyabilirsiniz.

Almanya’da sözleşmelerin nasıl ele alınacağı aşağıda açıklanmıştır:

Sözleşmeyi, süresini ve sona erdirme şartlarını anladığınızdan emin olun. Arkadaslariniza sormak veya internette kisa bir ön arastirma sizi büyük masraflardan kurtaracaktir.

Sözlesmelerin Her yaptiginiz sözleşmenin sona ermesinden 4 ay önce kendinize iptal edebileceğinizi hatırlatmak için bir hatırlatma alarmi planlayarak gerekli belgeleri gönderebilirsiniz.  (Kendinize / takvim etkinliğine veya bir e-posta planlayabilirsiniz).

Bir sözleşmeyi sona erdirmek isterseniz: Sağlayıcınızla iletişime geçin ve sözleşmeyi yenilemeyeceğinizi ona bildirin. Bazı durumlarda bunu çevrimiçi olarak yapabilirsiniz. Değilse, posta yoluyla da bir mektup gönderdiğinizden emin olun.

Sözleşmelerin çoğu Almanca olacaktır. Bu nedenle, Almanca bilmiyorsanız yardım almaktan cekinmeyin. Genellikle sözleşmeleri imzalamadan önce ayrıntılarını okumanız gerekir.

  • Cep Telefonu Normal sartlar altında 1 yıllıktır (özellikle kaydolurken özel bir teklif veya telefon aldıysanız 2 yil olabilir!)
  • İnternet 1-2 yıldır
  • Elektrik 1-2 yıl
  • Sigortalar 1 yıl
  • Spor salonu üyeliği 1 yıl

Bu sözleşmelerin çoğu genellikle 1-2 yıllık sabit bir süreye sahiptir ve bu süre içinde onları sona erdiremezsiniz otomatik olarak 1 yil uzayacaktir.

Daha esnek sözleşmeler veya minimum süreye sahip olmayan sözleşmeler sunan farklı hizmet sağlayıcılar da vardır, ancak yine de koşullarını ve bildirim süresini kontrol etmek önemlidir.

Unutmayin her zaman bir bildirim süresi(genelde 3 ay) yazilidir.

Hasan Baykal